website development DAL.gr - Nikos Dalamagkas

Μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού (Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού)

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολία στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, ακόμα και αν τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειχναν αδυναμία σε κάποιο μάθημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν ποικίλλουν. Ποιος είναι ο λόγος που δυσκολεύεται το παιδί; Μήπως έχει μαθησιακά κενά στην ύλη των προηγούμενων τάξεων; Μήπως η επίδοσή του έπεσε λόγω άρνησης ή αδιαφορίας για μελέτη; Μήπως η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα ανωριμότητας, επιπολαιότητας ή χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης; Μήπως είναι ενδείξεις κάποιας μαθησιακής δυσκολίας που αντιμετωπίζει; Θα ήταν σφάλμα να δώσουμε μία αιτία για να δικαιολογήσουμε την αδυναμία κάποιου μαθητή σε ένα νέο μάθημα ή την πτώση της επίδοσής του σε ένα μάθημα στο οποίο ανταποκρινόταν επαρκώς στο παρελθόν. Κάθε παιδί, κάθε δυσκολία που αυτό αντιμετωπίζει και κάθε αγωνία των γονιών αποτελεί και μία ιδιάζουσα περίπτωση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης.

Επειδή ο μαθητής βαδίζει πια στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέες γνώσεις, θα πρέπει να έχει αφομοιώσει πολύ καλά τις βασικές έννοιες των πρώτων τάξεων, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στέρεες βάσεις για να οικοδομηθούν οι νέες και πιο απαιτητικές έννοιες. Επομένως, είναι μία πολύ σημαντική χρονική περίοδος της ζωή τους, που τα παιδιά λόγω ηλικίας δεν έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν άμεσα και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να μην απογοητευτούν και να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, ως ειδικοί παιδαγωγοί οφείλουμε να αναζητήσουμε το λόγο ή τους λόγους που οδηγούν σε μία δυσκολία το παιδί. Αυτός είναι ένας ακόμη στόχος της Σχολικής Μελέτης. Αποτελεί εργαλείο του δικού μας έργου, να γνωρίζουμε τα παιδιά, να συζητάμε μαζί τους, να τα «ξεκλειδώνουμε», να δημιουργούμε ένα κλίμα συνεργασίας, να παρακολουθούμε τον τρόπο που μελετούν, να ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητές τους και να εντοπίζουμε τις άδηλες πληροφορίες που θα μας οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Έπειτα, είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τη μέθοδο μελέτης που ταιριάζει στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού και θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όσο πιο έγκαιρα βοηθηθεί το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και μάθει να οργανώνει τη μελέτη του, τόσο πιο βατή θα είναι η πορεία του στην επόμενη σχολική βαθμίδα. Ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη του δημοτικού, εφοδιάζουμε τους μαθητές με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητες στη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο. Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο δεν είναι απλή για όλους τους μαθητές. Εμείς φροντίζουμε να προετοιμάζουμε τους μαθητές όσο καλύτερα γίνεται τόσο σε γνωστικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, ώστε να προσαρμοστούν αργότερα πιο εύκολα στη νέα σχολική τους πραγματικότητα.